Gezonde School

Gezonde school
Op ‘t Startblok vinden we het belangrijk dat kinderen gezond leven. Inzet op gezond eten en drinken is daarbij voor ons net zo vanzelfsprekend als bewegen en goed bewegingsonderwijs. In 2022 heeft de GGD ons onderwijs en onze visie op het gebied van voeding en gezond gedrag beloond met het certificaat 'gezonde voeding' van de 'Gezonde School'. Kinderen die nu leren wat gezonde keuzes zijn, zullen later ook hun eigen verantwoordelijkheid nemen als het gaat om gezonde voeding.
 
De kinderen van ’t Startblok hebben een vlog gemaakt over onze gezonde school, dit filmpje staat onder het kopje sfeerimpressie.
In onze Jeeloprojecten “Gezond Gedrag” en “Zorgen voor jezelf en anderen” wordt uitgebreid aandacht besteed aan gezonde voeding. Daarnaast gaan de groepen 7 en 8 naar het “Smaakcentrum” waar zij zelf gezonde gerechten gaan klaarmaken, leren wat gezonde voeding is, hoe je gezonde keuzes maakt en ze gaan nieuwe producten proeven.
 
We willen gezond eten op school voor iedereen makkelijk maken, om zo bij te dragen aan een goede ontwikkeling van de kinderen. ’t Startblok heeft daarom ook een voedingsbeleid ontwikkeld dat is terug te vinden op onze website.
 
Eten en drinken tijdens de pauzes
 
Samen met ouders zorgen we voor gezond eten en drinken tijdens de ochtendpauze en de lunch.
Hierbij verwachten we en stimuleren we bij de ochtendpauze:
Bijv:
  • Een stuk groente of fruit en of water/ thee
Tijdens de lunch
Bijv:
  • Volkoren boterhammen dun besmeerd/ mager belegd
  • Nog wat extra groente of fruit
  • Water, thee (zonder suiker), of magere/ halfvolle melk
Op de website van het voedingscentrum https://www.voedingscentrum.nl/nl/zwanger-en-kind/eten-4-13/wat-geef-ik-mijn-kind-bij-ontbijt-en-lunch-4-13-jaar-.aspx vindt u vele gezonde suggesties voor de lunch of voor broodbeleg voor uw kind.
Waterdag
We stimuleren het water drinken en hebben op de woensdag waterdag ingevoerd. Op deze dagen drinken de kinderen water of thee. u geeft een lege beker mee zodat we deze op school kunnen vullen met water ( evt met een smaakje)
 
Traktatie
Verjaardagen worden natuurlijk gevierd in de klassen. De kinderen krijgen hierbij een kleine attentie van de leerkrachten. Er wordt niet getrakteerd. In plaats daarvan zorgt de school met enige  regelmaat voor een gezonde traktatie. Bijvoorbeeld een mandarijn met Halloween en een prikker met druiven met oud & nieuw.
Bij bijzondere gelegenheden zoals verjaardag van de leerkracht, of de geboorte van een broertje/ zus mag er bij uitzondering in overleg met de leerkracht wel getrakteerd worden. Ook dan graag zo gezond mogelijk.
 
Er is ruimte om individuele afspraken te maken bij een allergie, dieet of een bepaalde (geloofs)overtuiging.
 
Voldoende bewegen
Bij een gezonde school hoort ook voldoende bewegen. De afgelopen jaren hebben we aandacht besteed aan ‘bewegend leren’. Met het team van leerkrachten hebben we ons daarin verdiept en het belang daarvan onderkend.
 
We zijn ook heel erg trots dat de GGD ons onderwijs en onze visie op 'bewegen en sport' het vignet 'Gezonde School' ook op dit gebied, heeft toegekend.
Naast voldoende en kwalitatief goede gymlessen, daagt het schoolplein van ’t startblok ook voldoende uit tot beweging en wordt er in onze dagelijkse lessen dus ook regelmatig beweging ingebouwd.